Kosten en vergoeding

Wordt de therapie vergoed door mijn zorgverzekeraar/gemeente?

Psychotherapie

Psychotherapie wordt vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekeraar. Om in aanmerking te komen voor vergoeding is een verwijzing van de huisarts noodzakelijk en dient er sprake te zijn van een diagnose volgens de DSM-V die door het Zorginstituut Nederland (ZIN) in het verzekerde pakker is opgenomen. De diagnose wordt tijdens de intake in overleg met jou vastgesteld. Afhankelijk van de veranderwens en ernst van de klachten wordt er onderscheid gemaakt tussen twee soorten zorg:

 • Basis GGZ (BGGZ), deze vorm van zorg wordt afgerekend middels het Zorgprestatie Model (ZPM) waarbij er afhankelijk van de veranderwens en klachten tussen de 4 en 12 sessies kunnen plaatsvinden.
 • Specialistische GGZ (SGGZ), deze vorm van zorg wordt afgerekend middels het Zorgprestatie Model (ZPM) waarbij er afhankelijk van de veranderwens en klachten tussen de 3 en 24 maanden therapie kan plaatsvinden.

De tarieven hiervan worden ieder jaar door de Nationale Zorgautoriteit (NZA) vastgesteld. www.nza.nl

Mocht er geen sprake zijn van een diagnose die valt onder de door het ZIN vastgestelde verzekerde zorg (onverzekerde prestatie, OZP) of als je ervoor kiest de therapie geheel zelf te betalen dan geldt het tarief in 2022 van €117 per sessie van 45 minuten.

Partnerrelatietherapie

Partnerrelatietherapie valt onder de categorie ‘onverzekerde zorg’. Dit betekent dat partners de therapie zelf dienen te betalen. Wanneer er echter bij één van beide partners sprake is van een DSM diagnose (zoals depressie, angst, posttraumatische stress) dan kan relatietherapie soms toch wel vergoed worden. Deze partner heeft dan een verwijsbrief van de huisarts nodig voor specialistische GGZ.

Gezinstherapie en/of ouderbegeleiding

Gezinstherapie en/of ouderbegeleiding valt onder de categorie ‘onverzekerde zorg’. Dit betekent dat ouders de therapie zelf dienen te betalen. Wanneer er echter hulp gezocht wordt voor een kind in het gezin dan kan gezinstherapie soms toch wel vergoed worden. Er is dan een verwijsbrief van de huisarts en een beschikking van de desbetreffende gemeente nodig voor hulp voor het kind.

Wordt de therapie volledig vergoedt?

In alle gevallen zal je rekening moeten houden met het betalen van het wettelijke eigen risico voor het gebruik maken van verzekerde zorg. In 2021 is dat minimaal €385.

Met de volgende verzekeraars / gemeenten heb ik voor 2021 een contract ondertekend:

 • Achmea (Zilverenkruis, FBTO, de Friesland, Agis)
 • DSW (ASR, Stad Rotterdam, In Twente, DITZO en Amersfoortse)
 • ONVZ
 • Gemeente Haarlem, Zandvoort, Bloemendaal, Heemskerk, Uitgeest, Heemstede

De behandeling wordt in dit geval volledig in natura (rechtstreeks door de zorgverzekeraar aan de behandelaar) vergoed. U betaalt alleen uw eigen risico.

Met de volgende zorgverzekeraars is geen contract afgesloten:

 • Menzis (Ander Zorg en de Friesland)
 • CZ (Delta Lloyd en Ohra)
 • VGZ (IZA, UMC en Univé)
 • VRZ (Zorg&Zekerheid, Eno, ONVZ en VVAA)
 • Caresq

In dit geval betaal je zelf eerst de rekening aan mij. De rekening declareer ik na 12 maanden therapie of bij sluiting van de therapie. Je kan de factuur vervolgens zelf bij jouw verzekeraar indienen. Dit betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor de declaratie van de kosten bij de verzekeraar én voor betaling van de factuur aan mij. Het percentage van de behandeling dat je vergoed krijgt is dan afhankelijk van je polis. Bij een restitutie polis krijg je het volledige tarief vergoed. Bij een natura polis krijg je ongeveer 70% van het volledige tarief vergoed. Een volledig overzicht van de polissen en de bijbehorende vergoedingen kan je hier bekijken.

Afzeggen van een afspraak

Afspraken kunnen tot 24 uur van te voren kosteloos worden geannuleerd. Dit kan telefonisch of per e-mail. Voor afspraken die later worden afgezegd of vergeten worden wordt €50 per sessie in rekening gebracht. Deze kosten kunnen niet worden gedeclareerd bij je zorgverzekeraar.

Scroll naar top