Emotionally focussed therapy (EFT)

Wat is EFT?

EFT is een vorm van relatietherapie, ontwikkeld door dr. Sue Johnson in Canada. Zij heeft jarenlang onderzoek gedaan naar echtparen en heeft gezocht naar een effectieve manier om de verbinding te herstellen of te verbeteren. Zij heeft die inzichten bijeen gebracht in EFT. Inmiddels is EFT de best onderzochte relatietherapie en bewezen effectief. De basis van EFT is de hechtingstheorie die zegt dat niemand is gemaakt om alleen te zijn. Ieder mens functioneert beter in verbinding met een geliefde die emotioneel open en nabij is. In de veilige aanwezigheid van een partner of een geliefde kunnen we meer aan. In een relatie lopen de (negatieve) emoties vaak hoog op. Dat is lastig, maar ook begrijpelijk want de ander is zo belangrijk dat je die niet kwijt wilt raken. In EFT gebruiken we de emoties als ingang om elkaar te begrijpen. Onder de boosheid zit vaak veel pijn. Pas als je kunt zeggen wat jou pijn doet of waar je behoeften liggen kan de ander iets voor je betekenen. De ander kan troost geven, steun of geruststelling, maar dat kan pas als je niet alleen maar boos bent, maar juist je kwetsbare gevoelens durft te tonen.

Wat doet een EFT therapeut?

In de therapie verhelderen we de negatieve interactiepatronen die zijn ontstaan in jullie relatie. Dit wordt ook wel eens de ‘dans’ genoemd, waardoor je wordt meegesleept. Dit negatieve patroon is het probleem geworden in je relatie. We beginnen met het ontrafelen van dit patroon en van ieders aandeel in die ‘dans’. We kijken naar de logica in jullie stappen en zoeken naar de uitweg: de ‘dans’ is de gezamenlijke vijand, en niet je partner. Als je dat kunt zien dan ontstaat er ruimte voor een nieuwe manier van omgaan met elkaar. Je ziet beter wat je zelf doet waarmee je je partner ongewild pijn doet, en je partner begint dat ook van zichzelf te zien. De sfeer tussen jullie verandert en er komt meer ruimte voor zachtheid en verbinding. Het fundament van de relatie wordt verstevigd en je durft elkaar meer te vertrouwen en emotioneel toe te laten. In de therapiesessies oefen je om naar elkaar uit te spreken wat je voelt en nodig hebt. In plaats van op elkaars tenen te staan en uit de pas te lopen, zijn jullie straks in staat om echte verbinding te voelen.
Dan wordt dansen een veel fijnere aangelegenheid!

Wanneer kan EFT zinvol zijn?

EFT is er voor elk (echt)paar. Met EFT los je samen relatieproblemen op. EFT is er voor:

  • hetero- of homoseksuele (echt)paren;
  • (echt)paren die kort bij elkaar zijn of lang;
  • (echt)paren met problemen die lang duren of juist kort;
  • mensen van het type stille wateren, diepe gronden;
  • mensen met psychische problemen;
  • (echt)paren zonder geweld.

Emoties als basis van de therapie

Deze vorm van relatietherapie richt zich op emoties. Praten over emoties kan lastig zijn – je hoeft dit niet al te kunnen!

EFT werkt bij psychische problemen

Heeft een van jullie beiden last van een depressie of angsten? Geen probleem. Relatietherapie is ook in dit geval mogelijk. Eventueel in combinatie met een individuele behandeling van de partner met het psychische probleem.

Wat zijn de vooruitzichten?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de EFT een positief effect heeft op gevoelens van verbondenheid, intimiteit en vertrouwen in de relatie.

Scroll naar boven